08 september 2010

WELCOME TO SYRIA

/Från: Iskenderun till camping Abu Jabr, Syrien
GPS: N36°08.390` E036°52.566`
Körda km: 88
Totalt körda km: 8562
Temperatur: 35 C

När vi vaknade idag i Turkiet så visste vi inte var vi skulle vara ikväll. Vi har träffat flera personer de sista dagarna som gett oss olika besked men vi har valt att försöka lyssna på de som sagt att det kommer att gå bra med visum.
Det var inte utan att det var spännande när vi klarat av utresan från Turkiet ocj körde genom ingemansland... framme vid syriska gränsen så parkerade vi, tog med pass och andra dokument som vi visste vi behövde och gick för att kolla hur det hela skulle gå till. Det första för oss var ju att söka visum innan vi kunde ta itu med papper för bilen. Vi hoppades på att alla skulle vara lite extra vänliga idag eftersom det troligtvis var sista dagen på ramadan och alla var glada nu för att få fira fest i tre dagar. Vi såg lite hur andra gjorde och förstod att det första var att fylla i ett blått kort. Sen bestämde vi oss för att fråga en man som satt i en lucka och dit alla verkade ta en tur. Vi frågade honom vart vi skulle gå för att söka visum. har ni inte visum sa han. Nej svarade vi och hade bestämt att säga så lite som möjligt utan att bli tillfrågade. Han bad att få våra pass, frågade från vilket land vi kom, sen lyfte han luren och ringde till någon och vi hörde att han nämde Sverige.....nu var det spännande ska ni veta....
Han läste i en lista som han hade framför sig, skrev något på våra blåakort, räckte fram passen och sa att vi kunde gå till banken och betala 54 dollar och komma tillbaka... detta tog inte mer än fyra minuter gissar jag... Jag hade helst velat hoppa högt men jag behärskade mig.. Helt otroligt, vi hade visum!!! Sen återstod en hel del turer hit och dit och innan alla papper var klara för bilen men vi hade iallafall våra visum nu och efter totalt tre timmar med både utresa ur Turkiet , lite shopping i duty free och Syriska gränsen så rullade vi in i Syrien. Vid sista kontrollen av våra visum innan vi släpptes igenom, så log killen mot och sa: Welcome to Syria! Alla var otroligt trevliga och hjälpsamma och vi är glada att vi nu är här. En vecka blir det här har vi tänkt, så vi får välja ut några "highlights" att besöka för allt kan vi inte klara på en vecka.

Inga kommentarer: