15 september 2010

SÅ HAR DET HÄNT IGEN...

Från Amman till Mount Nebo Plats: Parkering vid Mount Nebo där det finns turistpolis hela natten. Vi frågade och det var ok.
GPS: N31°46.006` E035°43.696`
Körda km idag: 52
Totalt körda km: 9710

Lämnade Amman idag vid lunch tid. Det blev samma väg ut ur stan som vi kom så det gick utan problem. Stannade och köpte lite grönsaker, dricka och ägg efter vägen.
Det blev inte så långt kört idag eftersom vi startade sent. När vi kom till berget Nebo så tyckte vi det var så fint där att vi frågade turistpoliserna som var stationerade där om vi fick sova där på parkeringen, och det gick bra. Kan berätta att dessa turistpoliser finns överallt och dom är det namnet säger. Alltid vänliga och hjälpsamma och ska ge trygghet åt de turister som finns här i landet. Dom kommer att finnas här hela natten vid vår sovplats så vi kommer nog att sova gott. De visade oss på en plats som var bra att stå på och sa att: ”Här får ni se den fina utsikten ikväll över till Israel och Jerusalem när alla lampor tänds.
När alla turistbussar lämnat för dan och endast vi och poliserna var kvar så gjorde vi i ordning vår middag. Ja, och nu börjar det roliga….
En bil kör in på parkeringen och två killar finns i bilen. Den ena säger på svenska:
Har ni det bra? Ja, svarar vi och blir förståss nyfikna på vem han är. De kommer ut och han presenterar sig och berättar att han är Jordanier men bott i tio år i Sverige och åker ofta hem till Jordanien. Men ser ni nu tyckte poliserna att något inte var bra. Alla tre kommer gående mot oss och killarna och pratar med dem på arabiska. Wisam, som killen heter, säger att de tycker inte att vi ska prata så mycket men han förstod inte riktigt varför. Poliserna gjorde bara sitt jobb sa han. Ja, dom tog sin uppgift på allvar helt klart. När sen Wisam vill bjuda hem oss, han bor i staden Madaba 5 km, bort så blev det helt galet. De höll inte på att tillåta oss att åka… Wisam fick legitimera sig, lämna telefon nummer och de måste ringa en överordnad för att höra om vi skulle få följa med honom. Allt för vår säkerhet och inget annat så ni inte missförstår. De uppmanade oss att stanna men vi sa att vi vill gärna åka men lovar att komma tillbaka och sova där. Vi väntade ytterligare 30 minuter så kom två andra poliser, det pratade med Wisam och hans kompis (som för övrigt var mycket upprörd över situationen) sen ringde de ett samtal igen och så fick vi klartecken. Dom här poliserna hade varit toppentrevliga med oss på dagen och vi kände verkligen att de värnade om oss. Vi kom iväg och fick en mycket trevlig kväll hos Wisam och hans familj. De bodde i en stor härlig lägenhet i eget hus. Hans mamma, Ida bjöd på olika smakprov på jordansk mat så vi fick säga stopp tillslut.
Klockan sprang iväg och vi insåg att det var bäst att åka ”hem” till våra poliser, så inte det skulle bli några problem.
Om du läser detta Wisam, så jättetack för att du ”hittade” oss och vi fick komma hem till er och träffa din härliga familj!! Hälsa till alla!!
Väl tillbaka så sa vi god natt till turistpoliserna och de önskade oss ”Happy dreams”.
Vi sov gott, nöjda och glada och trygga!!

1 kommentar:

Unknown sa...

De är som de är! Tur att de "bara" värnade om er och inte hade något annat i kikaren. Festligt att träffa en svensk bara så där. Ni har det underbart verkligen. Själv håller jag på att avverka en envis förkylning innehållande det vanliga feber, snuva & värk. På söndag måste jag vara frisk!!
Kramar från Ulla