29 september 2010

UT I ÖKNEN SKA VI GÅ...

RESEINFORMTION:

Från: Cairo - Wadi El-Rayan – Cairo
Körda km: 300 km
Totalt körda km: 11167
Temperatur: 44C
Eftersom vi måste vänta på visum för Sudan så har vi valt att följa tipset som den blonde svensken vi träffade på ambassaden gav oss. Vi åkte till Wadi El-Rayan (WRPA) igår. Ett naturskyddat område som ligger väster om staden Fayom, ca 14 mil söder om Cairo. Vi har haft två fina dagar där. Egyptens enda vattenfall fanns mellan de två sjöar som ligger där. WRPA räknas som porten in till västra öknen, och öken var det överallt. Det är något speciellt med denna tystnad och lugn som man måste vänja sig med. För min del så tar det ett tag innan jag verkligen kan njuta av stillheten.

2005 blev Wadi El Halil (valley of the Whales), som ligger längst västerut i nationalparken, klassat som världsnaturarv av UNESCO. Det pga. värdet av de fossilier som finns där. Man har hittat 40 miljoner år gamla valskelett. WRPA är ett samarbete med Italien. I naturreservatet finns ett Turistcenter vid den övre sjön, där man kan läsa om arbetet som gjort, men även se skelett av valar. I detta område så regnar det enbart 10 mm per år och sägs vara en av de torraste platserna på jorden.

De vi tyckte var vackrast var natur själv. De blå vattnet mot den vita sanden när solen gick ner var otroligt vackert. Långt bort från Kairos liv satt vi där och njöt av tystnaden och beskådade den fantastiska stjärnhimlen. Tyvärr så bodde det flugor här också, och vi stannade tills det började bita oss för mycket…då valde vi Kairo igen och nu får vi se vad som händer med visum imorgon.

Är du intresserad att läsa mer om valarna kan du säkert hitta information på UNESCO:s sida på Internet!!

Inga kommentarer: