07 september 2010

SÅ OTROLIGT V ACKERT!!

Reseinformation:

Från Karaman till Göreme i Kappadokien
Körda km: 278
Totalt körda km: 8088
Plats: Camping Caravaning Kaya (kan verkligen rekommenderas, trevligt och otroligt vackert.)
Gps: N38°38`14.2” E034°51`12.9”
Temperatur: 34 C s

I två dagar har vi varit i Göreme som ligger i Kappadokien. Vi bor på en fantastiskt fin camping högt uppe på ett berg med utsikt över de fantastiska bergen. Vet inte hur jag ska beskriva det jag ser, men det är som ett sagolandskap med otroliga bergformationer, som miljonstals år av vulkanutbrott har format. Aska och lera har stelnat till det som man kallar tuffsten.


Vill du veta mer kanske???

Den mjuka bergarten har visat sig vara räddningen när de första invånarna kristnades och deras tro väckte ont blod hos romare, araber och även hos andra kristna. Man grävde då kyrkor och bostäder i berget dit man flyttade. Det var kompletta underjordiska städer där så många som 20 000 människor kunde gömma sig undan plundringstågen. Kaymakli och Derinkuyu är såna städer, men vi har inte besökt dem utan bara läst och hört talas om den. Däremot har vi besökt det unika friluftsmuseet som finns här i Göreme och fått se en del av de kyrkor och bostäder som byggt.
Naturen är enormt fascinerande och framför allt kring Urgup, Avanos och Göreme där vi befinner oss.
Efter vägen när vi körde hit så såg vi ”grottbyar” på bergets kant och nedanför en ”vanlig” by. Så ser många av byarna ut häromkring. Att bara vara och titta ut över dessa berg är vilsamt och ger en känsla av overklighet. Många stannar flera dagar och det finns alla möjligheter till att ströva i naturen mellan kullarna och i flodgångarna. Vi väljer trots allt att åka vidare eftersom vi har mer att se och känner att vi börjar vara klara med Turkiet för denna gång. Vi har mycket mer att göra efter vägen…

FLER BILDER KOMMER SNART UNDER "FLIKEN BILDER"

6 kommentarer:

nilsmarie sa...

Åh dit skulle jag vilja åka nån gång. Har sett flera repotage på TV därifrån. Häftigt!!
Kram från Marie

Unknown sa...

Vi missade utflykten till grottorna när vi var i Turkiet pga. magsjuka. Fast vi förstår att det är nå´t fantastiskt att se.

Tore sa...

Hinner ni verkligen till Etiopien tills i november? Börjar bli lite smått orolig!Ni har verkligen förmågan att hitta mycket spännande efter vägen. Hur bär ni er åt? Mkt research före?

Maily sa...

Vi har varit till ert torp, men där hittade vi inte några nya bergarter. Vi hittade gott om gräs iallafall.....

Anonym sa...

Dit skulle jag också vilja åka....
Här i Östersund är det höstblåst och löven börjar att bli gula.
Hälsn från Morris "mormor"

Kikko sa...

Ja, du Tore... man kan undra om vi hinner fram..... men vi ska försöka. ja vi har kollat upp enhel del före och sen får man tips efter vägen oxå!