02 oktober 2010

RENAT VATTEN

Vi har klarat oss bra vad gäller magproblem och annat och vi har inte haft några problem med att få tag i bra vatten. I flera länder har vi kunnat ta vatten direkt ur kallkällor högt i bergen och vi har fyllt våra vatttentankar under bussen. Nu finns inte den möjligheten och vattnet här i Egypten vill vi inte dricka direkt ur kranen för det ser inte bra ut, luktar inte heller bra. Familjen vi besökte rådde oss också att köpa dricksvatten även om de själva drack direkt ut kranen ibland men det smakade inte särskilt gott.
Så nu har vi för första gången använt oss av den nya tekniken att rena vatten på ett mycket enkelt sätt!!!
NU BLEV NI ALLT NYFIKNA VA?


Vi använder alltså inget filter av något slag utan vi fyller genomskinliga plastflaskor med vatten och ställer det i solen, minst 6 timmar, och sen dricker vi när vi kylt ner det! Det här är en metod som man forskat på under många år och som nu har verifierats fungera. Jag träffade en svensk forskare i Addis Abeba i slutet på 80- talet som också forskade på denna metod. Det finns idag försöksprojekt ibland annat Kenya. De ultraviolettta strålarna från solen tar död på bakterierna!! Otroligt enkelt eller hur? Man kan ju bara undra varför det inte gjorts förut, men det är först nu som forskning visat att detta fungerar och man börjar lära ut det. Först och främst ger detta en helt ny möjlighet för människor i de länder där det är svårt att få tag i rent vatten! Borde kunna minska sjukdomar som följer med när du dricker orent vatten!

Viktigt är att vattnet du tar inte är för grumligt utan du ska kunna se igenom det, och att du använder genomskinliga petflaskor.

Vi har nu druckit detta vatten några dagar (ibland köpt vatten också) och vi har inte upplevt några problem.

Vi berättade detta för ett par kompisar hemma där mannen varit sjöman. Han tyckte inte det lät så märkligt för när han var ute på sjön så renade de vatten med ultraviolett ljus, och det är tydligt så de gör på båtar.

Googla gärna på exempelvis ”rena vatten”, så tror jag att ni kan få upp en hel del intressant läsning. Finns ett företag i Göteborg som gör speciella flaskor för detta ändamål, men vanliga genomskinliga petflaskor går alltså utmärkt bra att använda.

Inga kommentarer: