06 mars 2011

IAKTTAGELSER EFTER VÄGEN…

Vi har sett en märkbar skillnad på levnadsstandard och utbud av varor sen vi kom till Namibia. Det var skillnad mellan Malawi och Zambia också men det har ytterligare förändrats. Namibia är ju ett rikare land och de kan man se även vad gäller BNP per inv.
Vi har sett att det blivit skillnad vad gäller butiker, vägskyltar och rastplatser bland annat. Rastplatserna kommer med jämna mellan rum och är skyltade i förväg. Det tror jag inte vi sett sen Turkiet, faktiskt. Det ser mer ut som det gör i Europa tycker vi. Varje väg, avfart har ett vägnummer och det är till och med så att det ibland bara stor vägnummer och inte namn på någon plats. Sortimentet i butikerna är mycket större och butikerna ser mer ut som i västvärlden. Det verkar vara väldig ordning och struktur på mycket här. En liten reflektion som vi gör är: kan det vara så att det inflytande Tyskland haft här kan ha påverkat!? Vi ser ff en massa namn/skyltar som direkt förknippas med Tyskland, människor kan prata tyska och det verkar bo och vistas många tyskar här… mer än vi sett tidigare.

Under vår resa så har vi bara sett ett fåtal VW bussar eller Volkswagen överhuvudtaget…. Vi har varit unika!! Men inte nu längre…. Här kryllar det av VW bussar och Volkswagen!

Den sk. huvudvägen genom Afrika har i stort sett varit mycket bra och asfalterad, men för övrigt så har vägstandard varierat. Cyklisterna här har cykelhjälmar, verkar som det skulle kunna vara lag på det… Vid bensinmackarna, som är stora och fina, så finns ofta uttagsautomater. I Namibia kan du köra många mil utan att du ser en enda människa. Det är nästan som att köra i Norrland… nästan öde. Men här bor inte lika många som i flera av de länder vi passerat tidigare.

Afrika är ju en stor kontinent och självklart är skillnaderna stora beroende på landets befolkning och landets ekonomi. Det som vi däremot har sagt om varje land vi besökt är: Så otroligt trevliga alla är, och så otroligt gästvänliga! Och det håller i sig! Det känns som vi har mycket att lära av människorna beteende mot gäster/turister här! Vi känner oss verkligen privilegierade som får vara med om allt detta! Tror säkert jag sagt det tidigare…



Inga kommentarer: