22 mars 2011

DIAMANTER HIT OCH DIAMANTER DIT...

RESEINFORMATION:
Från: Aus till Lüderitz
GPS: S26 37.975 E015 09.122 Shark Island campsite
Körda km idag: 130
Totalt körda km: 27 952
Höjd över havet: 9 meter
Temperatur: 30
Vi har nu kommit en bra bit söderut i Namibia, till Lüderitz. Vi har åkt igen Namib Naukluft Park och även besökt det berömda Sossusvlei. NNP är den störta nationalparken till yta i Namibia, 23 000 kvm. Den består av olika bergformationer, väldiga laguner, bergsplatåer och enorma sanddyner. Sossusvlei som är den mest kända platsen ligger så långt ut du kan köra och är den centrala delen av nationalparken, sista sträckan är körbar enbart för 4x4.

De enorma kontrasterna från sandslätter och månlandskap till fantastiska berg och bergspass och slutligen de upp till 300 meter höga aprikos/gul färgade sanddynerna, var verkligen en stark upplevelse. Sen var det dags för Lüderitz och The Ghost Town.
Vägen söderut mot Lüderitz har varit ömsom enorma slätter och vackra berg. Det som slår oss mest är att vi kan köra mil efter mil och inte se en enda människa, och sen mitt ute på en slätt kan det ligga ett ensamt hus… där bor en farmare av något slag… de måste verkligen vara djur och naturälskare de som bor så här.
Några nätter har vi bott i Aus, ett litet samhälle/by som var otroligt fridfullt. Tror att vi bodde i det man kan kalla centrum och det bestod av en bensinmack med shop och ett garage omgivet av bergen. Mackägarna driver även campingen mitt emot där vi bodde. Sen fanns oxå ett hotell och restaurang strax nedanför på samma gata. Det var allt! Fanns självklart lite flera hus men det var en liten plats. Aus var, har vi lärt oss nu, också en viktig plats för Kolmanskop där vi varit idag. Från Aus fick invånarna i Kolmanskop sitt kött bl.a. strax ska ni få höra lite mer om Kolmanskop, eller Ghost Town, som den kallas också. Men lite om Lüderitz dit vi kom först.




VILL DU VETA MER????
Lüderitz vid havet, är en gammal stad, sen kolonialtiden, och har gammal bebyggelse med tysk arkitektur. Staden ligger på sluttningen ner mot havet med Namibiska öknen bakom. Vi bor ute på en lite halvö, kan man säga, otroligt vackert med havet som breder ut sig framför oss. Vindarna är skyliga här så vi har tagit lä bakom några klippor! En härlig kväll med vacker solnedgång. Själva stan har inte så speciellt mycket att bjuda på men den som vi kan njuta av en del gamla fina hus eller som göra som en del brukar, ta en tur med båt för att se på sälar… (vi gjorde inte det) MEN så kommer vi till Spökstaden!

Strax utanför Lüderitz ligger den s.k. Spökstaden eller Kolmanskop. Området mellan Lüderitz och Aus är och har varit ett diamantområde, och Kolmanskop var tidigare ett centrum för gruvbrytning av diamanter. Men sedan man hittat större fyndigheter på andra ställen så övergavs staden och ligger nu halvt begravd av ökensanden. En otroligt häftig känsla att gå omkring i de mellan mer eller mindre av sand begravda hus! Man kan bara ana hur fint det kan ha varit när man ser de vackra väggarna med olika färger och bårder. I den del av Ghost Town där vi blev guidade hade man möblerat upp några rum med möbler som man bevarats sen stan övergavs. De visar på att de som bodde där hade de bra ekonomiskt. Möblerna var importerade från Tyskland och även alla de trädetaljer, som bl.a dörrar och trappräcken som fanns i husen. De sista lämnade Kolmanskop 1959 men då hade diamantbrytningen upphört för länge sedan. Men 1908 började diamantjakten här och denna stad byggdes upp. Mannen som startade det hela hette August Stauch och arbetade vid järnvägen. Han anade att här kunde finnas diamanter och bad en av arbetarna att komma till honom om denna hittade någon sten som såg ut som glasbit… inte visste han då vad han satte igång eller vilken utveckling som skulle komma att bli! Omkring 500 personer bodde och arbetade i denna gruvby som hade både casino och teater, skola och ett eget sjukhus med 250 bäddar. Kolmanskop hade den första röntgenapparaten i södra Afrika. Så det var inte lönt att försöka svälja en diamant…
Vill du veta mer om detta så kan du säkert söka på Internet om Kopmanskop och diamantbrytningen!!!
Innan guidningen fick vi veta att det var några saker som var förbjudet/man måste se upp för när man var besökare i Kolmanskop: 1. Du får inte röka inom området. 2. Du får inte ta med sand eller sten… för ev. skulle det fortfarande kunna finnas diamanter här… och de fick man inte ta med hem… och för det tredje: Du går här på egen risk och se upp för ormar för det kan finnas sådana ( då hade vi redan gått runt i de sandiga husen på egen hand….)
Hela vägen mellan Kolmanskop och Aus, 120 km, var det förbjudet att lämna vägen utan särskild tillåtelse. Vi hade innan vi kom hit hört varierande historier om vad som kunde hända om vi avvek från vägen så… vi bestämde oss för att det inte är värt att riskera något för en extra liten utflykt… Vad som hände med en ev. diamantsmugglare kunde vi läsa om i museet vid Kolmanskop också… I shopen som fanns i museet kunde man köpa diamanter om man ville, så där 21 000 ND, som motsvarar nästan det samma i svenska kronor. Tja, så vi åkte därifrån utan diamanter! Men vi har i alla fall haft en härlig dag!!!

Inga kommentarer: