05 mars 2011

HOBA METEORIT - STÖRST I VÄRLDEN

RESEINFORMATION:
Från: Maori camping till Hoba Meteorit

GPS: S19 35.552 E17 56.014 campar vid meteoriten
Körda km: 26 km
Totalt körda km: 25954
Höjd över havet: 1527
Temperatur: 25C
Eftersom vädret inte är så roligt så åkte vi vidare idag. Hade först tänkt stanna och tvätta lite och ta det lugnt men så blev det inte. Men vi kom inte så långt iallafall. Åkte till Hoba meteoriten och det visade sig att man kunde campa här så då bestämde vi att stanna. Det har varit lite bättre väder idag och vi har faktiskt grillat kött. Har ätit ris från Tanzania, lök och grillat kött från Springbock. Otroligt mört och fint kött! Vi har haft en härlig lördagsmiddag alltså!

Hoba meteoriten är den störst kända i världen och upptäcktes 1920. Den väger omkring 50 ton och 3 meter lång och upptill 1 meter tjock, det som syns ovan mark. Enligt uppgift från mannen i receptionen så är meteoriten ca 50 m djup i form av en spets, övrigt har bränts bort vid inträdet i jordatmosfären. Man tror att den ska ha slagit ner på jorden för omkring 80 000 år sedan. Den innehåller både järn 80% nickel 16% och bl. a cobalt, koppar och krom.

Ja, vi bestämde oss för att campa bredvid meteoriten eftersom sannolikheten att en ny skulle slå ner på samma ställe är liten…..hm… så det borde var en trygg plats…





Inga kommentarer: