31 januari 2011

Nkinga English Medium School

På Nkinga finns inte bara ett sjukhus utan här finns också en skola som drivs av FPCT ( Free pentecostal church of Tanzania) Ansvarig för skolan heter Paul Mayengo. Vi har haft förmånen att få ha honom hemma hos oss en gång i Östersund.Vår kyrka och Nkinga har en hel del gemensamt arbete och flera från vår kyrka har arbetat här under olika perioder. För mer information om vårt samarbete kan du läsa här:
KLICKA HÄR!!
Vi besöker skolan och blir guidade runt av Paul M. först så får vi skriva i gästboken! (ett viktigt moment för många här). Paul berättar om att skolan började först med kindergarten för att 2004 utvidgas till en vanlig skola. Eftersom engelska är ett internationellt språk och anses vara viktigt även om man vill fortsätta andra studier i landet eller utomlands så har man valt att ha all undervisning på engelska. Från 2004 så har man successivt byggt till och utökat skolan så idag har man klasser från årskurs 1 till 5. Om två år så planerar man att det ska finnas undervisning upp till klass 7. Skolan har inga statliga pengar utan drivs genom den skolavgift som eleverna betalar in. De har ibland en del som projekt, säger Paul och så har de en lite bok shop som ger lite inkomst. Det är ca 350 elever vid skolan av vilka 150 bor på internat. Barnen kommer från olika delar av distriktet och de som bor på internatet åker hem var tredje månad. Skolan har en kristen profil men är öppen för alla elever, vilket gör att här finns både barn från kristna och muslimska hem.

Vi går runt och tittar och det är verkligen en fin skola tycker vi. Utanför internatboendet är barnens plastsandaler prydligt uppställda vid dörren och några ligger och tar sin eftermiddags vila. Några barn leker på gården och hoppar höjd med hjälp av två levande ”stolpar” som håller ett rep emellan sig. När vi kikar in i ett klassrum så ställer eleverna i femte klass sig upp som på en given signal och hälsar i korus!

Paul berättar när vi går runt att av 500 skolor i distriktet så ligger Nkinga English Medium School rankad som nummer ett!! Vi kan se att han är stolt över det! Inget av barnen har behövt gå om sin klass utan har kunnat gå vidare till nästa årskurs.
Innan vi lämnar honom överlämnar vi ett par fotbollar till skolan!

Inga kommentarer: