25 januari 2011

VI ÅKER INÅT LANDET IGEN

RESEINFORMATION
Plats: Kola Hill Hotel till Dodoma, CCT
GPS: S06 10.945 E35 44.753
Höjd över havet: 1143
körda km: 268 km
Totalt körda km: 20430
Temperatur: 36 C

Igår lämnade vi havet och Peponi Beach och gett oss iväg inåt landet. Målet om några dagar är Nkinga hospital strax utanför Nzega.
Det är varmt och fuktigt men vi njuter av de vackra vyerna. Vi har faktiskt åkt delar av den här vägen 2004 men jag ska vara ärlig och säga att jag inte minns så mycket av landskapet…. Så kan det vara när man hela dagarna matas av nya intryck… det gäller att skriva ner och ta lite kort för att komma ihåg. Vägen går genom bergen och över slätterna. Det är grönt och fint just nu och vi kan se att majsen har vuxit. Jag ser oxå hur både män och kvinnor (flest kvinnor) är ute på fälten och arbetar. Ibland har kvinnorna sina bebisar på ryggen… inget dagis här inte eller mammaledigt… jag tycker de gör det otroligt bra som i denna värme orkar att arbeta med fysiskt tungt arbete, men jag förstår också att valmöjligheten att slippa inte finns… det känns onekligen lite lyxigt att sitta här i bilen och bara iaktta. Vi har stannat och fikat efter vägen och att hitta ett träd med skugga går bra, men att hitta ett träd utan några människor som sitter och vilar är nästan intill omöjligt… men till slut lyckades vi. Människorna här är mer diskreta än i länderna vi passerat tidigare. De ser oss, hälsar, men stannar sällan och pratar eller tittar. Vi är ju bara wusungos… de verkar vara vana vid det…

Vi är nu i Dodoma, och har åkt till en plats som finns med i Lonely planet, CCT. Enligt den, ett billigt och säkert ställe, där det går att hyra rum. Här finns också ett konferenscenter. Vi parkerade utanför kyrkan strax intill och gick till receptionen. Killen i receptionen fick lite huvudbry när vi frågade om det var möjligt att parkera vi deras ställe och sova i bilen, allt för att vi vill sova på en säker ”ingärdad” plats. Han funderade en stund och såg lite allmänt generad ut och så sa han: Jag måste gå och fråga managern…hmhm.
Han kom tillbaka tillsamman med managern och vi fick upprepa vår fråga. Ja.. han hade aldrig fått den frågan förut och var tveksam till att det skulle gå, så han föreslog att vi skulle fråga kyrkan intill som de delade parkeringsplats med. Hur ”säkert” det skulle vara att stå där var han också tveksam till… men efter en stund, då var det ingen tveksamhet, så hade vi ändå en plats vid deras reception (där det först inte gick att stå)! Nu har vi parkerat enligt hans förslag: Parkera här precis vid receptionen så har ni nära till vakten (5 meter bort) i natt så ni kan ropa om det är något… men ni står här på egen risk men det ska vara riskfritt. Toppen sa vi !!!! När vi frågade om ett supermarket så sa han att det ligger ett strax intill och vi sa att vi ville promenera dit om det inte var för långt bort. ”Ja, det ska nog gå men ni går på egen risk… men ni kanske är vana och vet att det kan vara problem när de ser att ni är turister”! Så otroligt vänligt och omtänksamt av honom att göra allt för att det ska gå bra och utan problem för oss! Men jag vet inte om han aldrig varit ute och campat eller om de är ovanligt besvärliga Dodoma?!?!

Men han verkade nöjd och nästan glad att vi ville campa här för hans kommentar var: ”Spännande för oss att ni vill stå här och sova! Det har aldrig hänt under mina sex år som manager här att jag fått den frågan”…men en sista liten upplysning vill den vänlige managern ge oss: ”Det kan bli kallt att sova i bilen sa han… men VI är tveksamma till det och tror det är riskfritt.. för just nu klockan 16 ca så är det 35 C, så några grader kallare gör inget för oss.. det är i alla fall riskfritt för frost!

Enligt Lonely planet så är Dodoma inte en plats som man åker till om man inte har en anledning?!? De menar att det inte finns något här att se… kanske inte den vackraste platsen vi sett, men här bor och lever och arbetar människor som i alla andra städer… så det beror nog lite på vad man är intresserad av tror jag. Snart ska vi inta vår middag som idag blir väldigt enkel. Eftersom vi står precis bredvid receptionen och ingången till konferenscentret så känns det inte så passande att ställa sig och göra ”långkok”, så det får bli macka med stekt ägg och ansjovis och något kallt att dricka till.

Inga kommentarer: