14 september 2010

JORDANIEN

Om Jordanien
Jordanien är beläget i Mellanöstern och gränsar till Israel, det ockuperade västbanken, Irak, Saudiarabien och Syrien. Mer än 75 procent av landets yta klassificeras som öken eller halvöken. Jordanien är fattigt på naturresurser och bristen på vatten utgör ett stort problem för landets utveckling. Jordanien är en monarki där kungen har stor makt. Han är överbefälhavare, utnämner premiärministern samt medlemmarna i senaten. Landet tillhör trots det arabvärldens mer demokratiska och reformorienterade länder. Lokalval ägde rum 31 juli 2007 och allmänna val planeras äga rum före 2007 års slut. Partipolitiken är svag och kungens och regeringens maktbas utgörs främst av landets beduinstammar samt armén. Den jordanska regimen uttrycker en vilja att verka för demokratisering och ekonomisk reform. Under senaste decennierna har ansträngningar gjorts för att modernisera landet med satsningar på ekonomi, utbildning och hälsa. Under våren 2006 utarbetades en ny nationell reformplan (”We are all Jordan”) i syfte att påskynda reformer och framför allt lagändringar. Den politiskt instabila situationen i regionen bidrar dock i praktiken till en återhållen reformtakt .

Den ursprungliga jordanska befolkningen är främst beduiner. Sedan självständigheten från Storbritannien 1946 har befolkningens samman­sättning förändrats radikalt, mer än hälften av invånarna i dag är till ursprunget palestinier. De flesta av dem kom till Jordanien i samband med krigen mot Israel 1948-49 och 1967 och Kuwaitkrisen 1990-1991. Majoriteten av dem har i dag jordanskt medborgarskap och har levt i landet i generationer.

Det hashemitiska kungadömet Jordanien gränsar i norr till Syrien, i öster till Irak och Saudiarabien, i söder till Saudiarabien och i väster till Israel och de ockuperade palestinska områdena väster om Jordanfloden. Jordanien saknar kontakt med havet sånär som på en 27 km lång kustremsa vid Aqaba-viken längst i söder. Landets yta är knappt 100.000 kvm.


Jordaniens nuvarande gränser grundar sig på det brittiska mandatet Transjordanien från 1921. Detta mandat upphörde 1945 och det hashemitiska kungadömet Jordanien utropades den 25 maj 1946 (Jordaniens nationaldag). Under de strider som följde på britternas återtåg ur Palestina 1948 ockuperade Jordanien de delar av Palestina, som nu utgör Västbanken. Denna ockuperades av Israel 1967. 1988 hävde Jordanien kvarvarande administrativa och legala band med Västbanken. Jordanien har nu inga territoriella krav på Israel eller den Palestinska myndigheten (PA).
Jordanien regerades mellan 1952 och början av 1999 av kung Hussein. Han efterträddes av sin äldste son, Abdullah II, i februari 1999.
Jordanien har deltagit i krig med Israel 1948 och 1967 samt haft en inbördeskrigsliknande konflikt med PLO 1970. Sedan dess har relativ politisk stabilitet rått i landet. Ett historiskt fredsavtal slöts med Israel 1994.

Hämtat från Svenska ambassadens hemsida för Jordanien

1 kommentar:

Lotta Boström sa...

Hej på er! Här kommer ett livstecken från Enköping. Jag har inte varit in på ett tag, vi har ju varit på semester till Turkiet,varmt och skönt, +45 gr. i skuggan. Men jag har läst igenom allt nu sen sist och det är så roligt och intressant att läsa allt ni får uppleva. Ni är så bra på att berätta om allt. Vilken upplevelse ni fick i Syrien,Wow! Lustigt är att den dag när ni passerade i Istanbul i Turkiet så flög vi över er då på väg ner till Alanya. Jag ska visa våra grannar (dom som bor där Yvonne bodde)er berättelse, för dom är från Turkiet, han är från en av de gamla byarna uppe i berget. Dom kommer att gilla er berättelse. Här hemma regnar det, +5 grader på morgonen, så det är snart frost. Löven börjar skifta, så hösten är på väg här hemma. Skönt att se att ni har det bra. Ha en fortsatt trevlig och spännande resa, jag följer er. Kramar från hela familjen/Lotta