28 februari 2011

27 februari 2011

EN DAG AV KRAFTMÄTNING!

Ja, vi vet faktiskt att det är Vasaloppet idag…. Och hoppas det går bra för Kjell o Company!?! (vilket ryktet säger att det gjorde!) Verkligen en kraftmätning!
För vår det så blev det av lite annat slag… vi traskade ut i ingemansland, bron mellan Zambia och Zimbabwe. Innan bron passerar vi kraftstationen som förser Zambia, Zimbabwe och Botzvana med el. Där står vi sen, gör inte så mycket själva, men tittar med förundran på killen som, en av 40 per dag, hoppar bungeejump från bron vid Viktoriafallet! Helt otroligt galet ser det ut….
Han tog god tid på sig, förberedelserna var många men han såg förhållandevis lugn ut… annat var det med hans stackars fru… jag förstod ganska snart att damen som står och biter ihärdigt på naglarna med fjärrskådande blick och verkar avskärmad från omvärlden, måste var frun…. Mycket riktigt, när de gör nerräkning och han hoppar, faktiskt med ett leende på läpparna, så springer hon bort därifrån… vi tittar och konstaterat något nervöst att: Försvann han? Nej, han klarade det!!! Och han överlevde!! Jag kunde inte annat än ropa till frun: He is okey, he is okey!! (tror inte hon hörde det men hon gråter och skakar och jaa, hon inser när alla ropar att allt gått bra). Det är inte utan att jag känner starkt med henne… Kan detta vara nyttigt tro? Detta om något är väl en kraftmätning?!! (både för frun och mannen i fråga)

Sen går vi för att uppleva naturens eget under i form av kraftmätning! Helt fantastiskt att få se detta enorma vattenfall som just nu har otroligt mycket vatten. Vi blir totalt blöta trots hyrda regnkläder. Trycket i fallet är så stort så där vi går så det är som att det regnar över oss, dånet är öronbedövande, vilken kraft, och sen skiner solen lite genom dimman som uppstår och upplevelsen är total! Vilken kraftmätning!

26 februari 2011

GENOM ZAMBIA

2011-02-21—26 Måndag - Lördag

Från: Lilongwe i Malawi till Livingstone i Zambia
GPS: S17 53.309 E25 51.275 Maramba river lodge and camping
körda km: 1078
Totalt körda km: 24889
Höjd över havet: 901
Temperatur: 25
Vi har nu kommit till Livingstone i Zambia och vi har kört fem dagar genom landet. Här är regn period nu och vädret är som svensk sommar när den är som bäst… regn och lite sol och allt mellan 20 -28 grader!
Att passera ytterligare en gräns börjar kännas som småsaker nu… och även denna gång gick allt bra. Visum kostade 50 USD/pers och sedan tillkom vägskatt och försäkring, sammanlagt 50 USD.
Naturen har verkligen varierat allt från raksträckor och stora vidder till bergigt, grönt och vackert. Några ”roliga” incidenter ska jag berätta om. Roligt i alla fall för oss…

Ur dagboken den 23/2:
Vill lämnade Bridge camp redan vid 8.30 för att åka till Lusaka.
Vägen var bra idag, inte så många potthål och inte alls så djupa som vi blivit förvarnade om av andra resenärer. Naturen är varierande, grönt, berg och upp och ner.

För första gången har vi varit med om en annorlunda checkpoint!


21 februari 2011

ZAMBIA

Landfakta
Publicerad: den 16 juni 2009
Uppdaterad: den 8 juni 2010
Officiellt namn:
Republic of Zambia/Republiken Zambia
Huvudstad med antal invånare:
Lusaka 1 420 000 (uppskattning 2009)
Antal invånare:
12 200 000 (2008)
Yta:
752 614 km²
Statsskick:
republik, enhetsstat
Statschef:
Rupiah Banda
Folkgrupper:
över 70 bantufolk varav bemba, nyanja och tonga är de största; små minoriteter av vita och asiater
Språk:
officiellt språk är engelska; sju bantuspråk har officiell status (bemba, nyanja, tonga, lozi, luvale, lunda och kaonde)
Religion:
de flesta zambier utövar kristendom med mer eller mindre tydliga inslag av traditionella, inhemska religioner; små minoriteter av hinduer och muslimer
Viktigaste exportvaror:
koppar, kobolt, elektricitet, cement, socker, grönsaker, snittblommor, textilier
Medlemskap i internationella organisationer:
AU, FN, SADC, WTO
BNP per invånare:
1 220 US dollar (2008)
Biståndets andel av BNP:
13 % (2005)
Världsbankens landkategori:
låginkomst-ekonomi
Medellivslängd:
kvinnor 38,2 år, män 39,3 år (2007)
Barnadödlighet per 1000 barn (0-5 år):
170 (2006)
Läs- och skrivkunnighet:
kvinnor 60 %, män 76 % (2006)
Tillgång till rent vatten:
58 % (2004)
Andel hivsmittade (bland invånare i åldern 15-49 år):
män 14 %, kvinnor 20 % (2005)
Tillgång till telefon (mobilabonnemang per 100 invånare):
22 (2007)
Korruptionsranking:
115 (2008)
HDI-ranking:
163 (2008
Uppgifterna har tagits fram i samarbete med Utrikespolitiska Institutet
Information från SIDA

20 februari 2011

ETT "DUMT" INLÄGG....OM ÅSNOR !?!

Det djur jag tror vi sett mest av under resans gång hitintills är nog åsnor och åter åsnor. Men användningen av dem är olika i olika länder har vi konstaterat.


Jordanien
ridande på en åsna...


Egypten
red  man oxå... men även lasten var med ibland...




Sudan
Vattentransport


Etiopien
så lastade man ofta sina varor på åsnorna eller så hade man en till tre åsnor framför en kärra där ibland kärran verkade var mer som en taxi.

Kenya
här kunde man se åsnor bära vattendunkar



                                                                      Tanzania
                                          skiljer sig märkbart från övriga länder vi passerat…



man ser åsnor gå vid vägen men verkar inte användas så mycket
som lastdjur utan där har cykeln helt tagit över…


Här i Malawi så har vi inte sett en enda åsna än... men däremot cyklister med last... om många är dom oxå... flle
Om ni undrar över vår studie så var den inte planerad  och den är inte vetenskaplig utan nu när vi kom till Tanzania så upptäckte vi hur olika man transporterar varor och hur åsnan dominerar överlag!

Tack för att ni orkat läsa detta!








19 februari 2011

FAT MONKEYS LODGE...

RESEINFORMATION:
Plats:  Wheel house lodge/campsite till Fat monkeys lodge, på Cap Maclear.
GPS:  1401,429 E34 50.476
körda km:  180
Totalt körda km: 23 443
Temperatur: 30

Efter tre härliga dagar vid Malawisjön på en fantastisk strand så tänker vi åka vidare idag… men det tänkte vi igår också… eller kanske det blir så illa som för vår "granne" här, som också är en overlander, men har fastnat här i över 2 månader….  Nå, så illa ska det väl inte gå.. eller illa?!?!?
Vi har träffat "gamla" bekanta som vi mött tidigare under resan och även några nya. Bl.a några danskar som bilar och några åker mc! Det festliga var att bilen är från Sverige och den de köpt bilen av var Ronny och Lena som vi träffade sommaren 2009 i Dalarna. Tänk vad världen ändå är liten!l
Vi har njutit av Malawi, vacker natur, trevliga och gästvänliga malawier! Men nu drar vi vidare om några dagar till Zambia!
PS. Vi har inte sett några feta apor… trots namnet på campingen!



14 februari 2011


RESEINFORMATION:
Plats: The stone terrace lodge and campsite till The Steps campsite
GPS: S13 42.963 E34 37.703
körda km: 129
Totalt körda km: 23093
Höjd över havet: 476
Temperatur: 28
Ja så har det gott några dagar sen sist vi skrev. Vi har tagit oss en bit ner efter Malawi sjön. Vädret har varit regn lite svalare (22 ca) men igår så kom solen igen och idag så är det som vanligt. Naturen har varit obeskrivligt vackert och grönt. Jag tycker här är mer olika sorters träd än jag sett tidgare och allt är väldigt lummigt just därför. Förra natten campade vi också vid sjön och det var strax intill en liten by. Folket i byn hade tagit stranden i besittning och vi kunde se hur de tvättade kläder, barnen badade och några fiskare höll på att dra upp sina nät. En kille berättade för oss att byn levde av jordbruk (han var också jordbrukare) och av fiske. Fisket varierade mycket under året och just nu var det svårt att få så att det räckte till alla.

Alla som var med och fiskade skulle också dela på fångsten och därför blev det inte tillräckligt för dem. Han berättade också för oss att i Malawi var Kasawa en viktig grönsak som man odlade mycket av och han visade oss även hur det växte. Alla vi möter är så trevliga och vi känner oss verkligen välkomnade. Just nu verkar det vara svårt med diesel i landet vilket vi också hört från andra overlanders tidigare. Vi har försökt att tanka flera gånger men som tur var så hade vi köpt lite extra i Tanzania. Idag lyckades vi i alla fall och nu klarar vi nog oss ett tag igen.

PS. det bästa stället vi stannat till vid de senaste dagarna var nog där Mangoträdet vi campade vid ”tappade” en mango så där var tionde minut….. mums..

11 februari 2011

Plats: Bonga campingsite, Tanzania till Chitimbi campsite i Malawi.
GPS: S10 35.089 E34 10.537
körda km: 189
Totalt körda km: 22567
Höjd över havet: 482
Idag har vi passerat gränsen till Malawi! Vi har hört av många att här ska vara vackert! Vi får se vad vi tycker…

Det är alltid spännande med gränsövergångar för man vet aldrig vad som ska hända riktigt. Idag inget undantag… men egentligen så hände inget särskilt alls för det bara ”flöt på”. Som svensk så behövs inget visum och vad gäller bilen, så var det inga avgifter alls förutom försäkring. Det var nog den lättaste och billigaste gränsen att passera.

Turistbroschyrerna beskriver Malawi som ”Afrikas varma hjärta” och jag undrar om det inte är sant… skönt klimat, mellan 20-27 grader, varmare vid sjön och framför allt människorna: väldigt glada, vänliga människor. Vet inte hur många som redan efter två dagar här att hälsat glatt och välkomnat oss!

Just nu är det regnperiod i Malawi, vilket innebär att det regnar viss del av dagen. Idag har vi haft sol och varmt och så på eftermiddagen så kom en uppfriskande regnskur på kanske en halvtimme. Igår regnade det lite mer ihärdigt under några timmar. Men det är inte utan att det känns lite mysigt att kura i bussen lite då. (undrar hur vi ska kunna återanpassa oss till ett vanligt liv efter detta…Vad nu ett vanligt normalt liv är… )



08 februari 2011

SMÅLÄNDSKA HÖGLANDET

Plats: The Old Farm house till Mbeya
GPS: S08 54.559 E33 26.635 Karibuni Centre Camping (parkerar här vid deras gästhus)
körda km: 287
Totalt körda km: 22311
Höjd över havet: 1733
Temperatur: 27 C

I dag har vi nästan känt oss förflyttade till Sverige… det har duggregnat, vi har passerat enorma skogar, vi har mött timmerbilar och sett hur man lastat timmer efter vägen. Överallt har vi sett ”sågverk” eller försäljning av virke… ja, det kunde ha varit hemma men det är det inte, utan vi har kört över Tanzanias södra högland!! Otroligt vackert och grönt. Vi träffade en engelsman som bl.a har ett safari företag här och han berättade när vi förklarade hur vi upplevde naturen, att det dessutom är skandinaver som bedriver skogsarbetet här! Så kan det vara.


Nu när vi börjar närma oss slutet på Tanzaniabesöket och snart åker in i Malawi så börjar vi summer lite… vi har nog aldrig sett så många cyklister i något annat land heller… cykeln är här, har vi förstått, ett viktigt transportmedel och diverse saker får plats på en cykel…


Vi har haft fantastiska veckor här och vi har träffat så många härliga människor! Både tanzanier och andra som bor och arbetar här. Helt otroligt vad livet kan vara spännande och annorlunda! Du är aldrig för ung eller för gammal heller för att förverkliga dina drömmar och önskningar! Jag har i tidigare bloginlägg berättat om flera människor som fascinerat oss och som inspirerat oss under resan, men det finns många fler! Ta Kajsa t.ex som snart blir 70 år och ska arbeta i tre månader som volontär på ett barnhem. Hon har aldrig varit i Afrika förut! Eller det unga paret som på eget initiativ men driven av en önskan att få se mer och ”göra något” valt att satsa sex månader här.. eller det unga paret som vill bo och leva i Afrika och som nu startat en restaurang. Så sluta inte att leva utan förverkliga dina drömmar!

07 februari 2011

THE OLD FARMHOUSE


RESEINFORMATION:
Plats: Mikumi till The Old Farm house
GPS: S08 08.749 E35 24.739
körda km: 236
Totalt körda km: 22024
Temperatur: 30 C
Vi såg fram emot dagen och hoppades få se lite vilda djur när vi skulle åka genom Mikumi nationalpark. Vägen söderut går rakt igenom parken så det fanns goda chanser. Och visst fanns dom där! Elefanter, giraffer och zebror ”strosade” vid vägen. Vi såg också antiloper och en massa apor.. Personligen så tyckte jag att det var roligast att se zebrorna eftersom de lyste med sin frånvaro förra gången vi var på safari. Stannade två nätter strax utanför nationalparken i Mikumi. Det var stort behov av att tvätta upp lite kläder… idag när vi lämnade Mikumi hade vi inte tänkt åka ända till den camping där vi nu är men det blev så i alla fall. Jag sa till David att jag hoppas nu att den är fin och värd att besöka. Campingen i sig var stor, mycket träd och grönska och kändes väldigt gemytlig. Ingen elektricitet och duschvattnen värmdes genom att de eldade i en särskild spis. När vi fått vår angivna plats så frågade killen om vi ville beställa middag till kvällen och efter lite funderande så gjorde vi det. Och gissa om vi är glada för det!!!

Klockan sju traskade vi iväg till restaurangen, det hade börjat skymma, och vi hade svårt att hitta den bland alla små väger och träd…. En personal gick före och visade vägen för det fanns faktiskt ingen skylt med restaurang. Vi kom fram till huset, som liknade en jättehydda

(ett lerhus med ett enormt grästak). När vi närmade oss ingången så började någon i dunklet att trumma på en trumma och sa: Welcome! Hm, spännande… så lyfte vår vägvisare upp en bambumatta som hängde för ingången och vi kommer in i den mest fantastiska restaurang!! Levande ljus var tända på alla borden, ljuslyktor stod uppställda lite här och där. Restaurangen bestod och många små rum med halvhöga ojämna väggar och små och stora bord stod dukade för de som beställt middag.


Det var tyst där inne, lugnt och ingen musik men effekten av de levande ljusen och de terakottafärgade väggarna var slående. Otroligt vackert! Vi fick veta att restaurangen var byggd från en ruin av ett jordhus där man behållit det halva väggarna och ojämnheterna och bara satt tak över det hela! Vilken genial ide! Vi bara stod där och gapade och sa wow så fint! En kypare visade oss till vårt bord och vi blev serverade en fantastisk trerättersmiddag, åt och njöt och kunde inte få nog av den fantastiska miljön och den utsökta maten. Den franske kocken, Florenze, hade verkligen lyckats! Som extra bonus (för David) så var han dessutom VW fantast!!! Så ni ser att det inte är synd om oss och vi äter inte bara ”bussmat” som ex. tonfisk och pasta….
Ps. Angående ruiner..Tidigare under veckan så fick jag mig förklarat varför man ser så många av dessa små lerhus som bara står där fallfärdiga och utan tak… tydligt är det så att när huset börjar bli dåligt, leran är inte den bästa, så bygger man ett nytt hus bredvid och ibland tar man med sig taket till det nya huset. Tak är ofta det dyra på huset. Nå, därför ser man överallt dessa ”ruiner”.









04 februari 2011

NYA BILDER!

Kaktusblomma som blommar endast några timmar...
Vi har lagt in nya bilder under fliken "BILDER"
Eftersom internet ofta är mycket långsamt har vi problem med att lägga in nya bilder...  därför kommer bilder när vi har bra uppkoppling!

02 februari 2011

MAF

RESEINFORMATION:
Från: Tazengwa, Nzega till Dodoma
GPS: S06 10.133 E35 45.057 MAF, finns ett fint gästhus här
Körda km: 463 km
Totalt körda km: 21195
Temperatur: 24C

Idag har vi gjort en lång tur tycker vi.... och det här var vårt färdgodis!!!



Nu campar vi vid MAF:s gästhus i Dodoma. Vi har fått ett fantastiskt
mottagande av de som jobbar här!! och känner oss verkligen välkomna! 
Om ni undrar vad MAF är så kan ni kolla in deras hemsida:
Läs här: MAF


PS. Vi har sett  flygplanen men det blir nog inte mer än så.... ni vet ju vad David gillar flygplan...
... men han är glad att de ändå låter oss bo här!!!



01 februari 2011