26 februari 2011

GENOM ZAMBIA

2011-02-21—26 Måndag - Lördag

Från: Lilongwe i Malawi till Livingstone i Zambia
GPS: S17 53.309 E25 51.275 Maramba river lodge and camping
körda km: 1078
Totalt körda km: 24889
Höjd över havet: 901
Temperatur: 25
Vi har nu kommit till Livingstone i Zambia och vi har kört fem dagar genom landet. Här är regn period nu och vädret är som svensk sommar när den är som bäst… regn och lite sol och allt mellan 20 -28 grader!
Att passera ytterligare en gräns börjar kännas som småsaker nu… och även denna gång gick allt bra. Visum kostade 50 USD/pers och sedan tillkom vägskatt och försäkring, sammanlagt 50 USD.
Naturen har verkligen varierat allt från raksträckor och stora vidder till bergigt, grönt och vackert. Några ”roliga” incidenter ska jag berätta om. Roligt i alla fall för oss…

Ur dagboken den 23/2:
Vill lämnade Bridge camp redan vid 8.30 för att åka till Lusaka.
Vägen var bra idag, inte så många potthål och inte alls så djupa som vi blivit förvarnade om av andra resenärer. Naturen är varierande, grönt, berg och upp och ner.

För första gången har vi varit med om en annorlunda checkpoint!


Vi blev stannade i vanlig ordning, en bom över vägen och en vänlig man som hälsade på oss. Det var inte en polis denna gång och David frågade den trevliga mannen vad för sorts kontroll detta var? Tro det eller ej, men de ville kolla om vi hade några Tsetseflugor i bilen!!! Då såg vi skylten på bommen också! CHECKPOINT TSETSE. Jag fick gå ur och öppna sidodörren för mannen för att han skulle undersöka bilen. Med hoven i högsta hugg kollade om vi hade några flugor i bilen…. Vi hade inga som tur var! Han var glad och trevlig och beundrade en stund våra fina bilder på bussen och sen fick vi åka vidare!

Nästa stora händelse idag inträffade när vi åkte in i Lusaka!
Vi sökte upp en ATM, och de visade sig finnas vid flera bensinmackar vid infarten till centrum. Vid stannde vid en bensinmack med ATM och där fanns även ett stort köpcentrum! Det kunde ha varit hemma någonstans…Ni kanske inte tycker detta är så märkvärdigt men t.o.m David blev lite galen och gick omkring och myste i butiken, som dessutom hette SPAR. Efter alla små butiker med mer eller mindre bra sortiment så var detta en häftig känsla för oss. I Malawi så var visserligen de förhållandevis stora butikerna fyllda med varor, men en hel hyllrad kunde ha samma vara… så antalet varor var inte så många. Men nu kunde vi verkligen fylla på förrådet och idag blev det inte tonfisk i alla fall. Nöjda och glada åkte vi vidare mot den camping som skulle ligga ca 10 km från Lusaka, Eureka camping. Vi hittade den inte i GPS men den fanns på vår papperskarta. Vi svänger av vägen till Eureka camping park. Vi blir stoppade vid en grind, får skriva in oss, vilket är en vanlig rutin nu och sen så desinficeras däcken?! Vi fattar inget… men han säger att det är för djurens? Skull… hmhm
Vi kör in och ja…. Där ÄR djur vid vägen!?!??! Kudo, antiloper… och en skylt med: Kör sakta för djuren har övergång här! Vi kommer fram till campingen efter ngn kilometer och den är stor, rymlig, grön och vacker miljö. Vi betalar mindre än förra natten och dessutom så har vi djur omkring oss och betalar inget extra för det. (förra natten bjöd endast på ”miljoner” småflugor och små myror som även följde med i bilen) Nu i eftermiddag när jag satt och läste så var det tre zebror som stod en bit bort och tittade på mig. En av personalen sa att här finns giraffer också… men vi har inte sett dem ännu. En dag full av trevliga små överraskningar.

2011-02-25
Vi har inte åkt så långt idag men vi har kommit till en trevlig plats och ”grannarna” är det tyska paret med hund som vi träffade i Tanzania innan vi körde in i Malawi!! Sen bor här också ett schweiziskt par som håller på att bygga ett eget litet hus längst upp på campingen och ska bo här i två år… minst. Killen ska hjälpa till med det tekniska vid farmen som ägaren har och frun jobbar ideellt med bl.a skolavgifter för barnen. De började sin resa 2006 och vet inte när de ska åka tillbaka igen… de tar varje dag som den kommer och verkar nöjda med sitt liv. Ja, så vi får väl se när VI kommer hem….

Sen har David bötat idag!!!
Han körde över heldragen linje…( han körde inte för fort om ni trodde det) Jag vet inte heller vad som var så konstigt med att han körde över heldragen linje?!? De vore nog enklare att bötfälla de som INTE gör det… nå. i alla fall så tyckte polisen det var anmärkningsvärt och han höll en lång utläggning för David om detta och sa att det skulle kosta 2.500 000 Kwacha och att han skulle åka tillbaka till närmaste samhälle och där ta det inför domstol! Jag gick också över till David och ”la mig i” fast jag tyckte egentligen att det lät som att han klarade sig bra…. Men jag blev lite upprörd och argumenterade med polisen och sa en massa saker (ovanligt eller hur?!) och blev så upprörd att jag gick undan en stund bakom bilen för att lugna ner mig (lite taktik också)… DÅ sa den kvinnliga polisen att de ville bara tala om hur viktigt det var att följa reglerna och inget annat och att hon undrade om 180 000 Kwacha var okey för oss att betala och göra det direkt på plats istället för i domstol! Puh, klart vi tyckte det var okey. Skillnaden på 3 400 sek och 250 sek är ju ganska mycket! David fick skriva under böteslappen, sen tog de i hand och hoppades att allt var okey ?!?





Inga kommentarer: