05 oktober 2010

IDAG DÅ????

Det var med klappande hjärta men ändå förhoppningsfulla som vi tog vår taxi in idag på morgonen till Sudans ambassad. Vi visste att om vi inte får det idag, tisdag, så är ambassaden stängd onsdag (helgdag) och torsdag blir försent för oss att hinna till båten vi bokat. Får vi det på torsdag så lämnar man in passet på förmiddagen och hämtar det vid 15 tiden och sen förstår ni att köra ut ur Kairo tar också sin tid. Så isåfall så har vi en dag på oss att köra nästa 80 mil, men allt vad det innebär av vägstandard, trafik och poliskontroller…
Vi klev in på ambassaden, väntade ca 5 minuter och sen var det vår tur. Mannen bakom luckan lämnade oss ett papper bad oss betala 100 USD/person och sen sa han att komma tillbaka vid kl. 15.00 och hämta våra pass…. Vet ni, han kunde nästan fått en kram för det (men vi hade bara en glugg att prata genom så det gick inte). Vi väntade så gärna till eftermiddagen bara vi får våra visum!!!

Kanske någon undrar: Varför sökte dom inte visum från Sverige?


Ja, det är en bra fråga, men så här är det: De flesta som reser som vi, s.k. overlanders, söker sina visum allt eftersom de reser, vid gränsen, där det är möjligt, eller vid en ambassad. Varför gör det så? Det har visat sig att rutiner kan förändras. Det kan också vara så att söker man visum för tidigt och något händer under vägen som gör att man blir försenad så kan visumet ha gått ut när man behöver det. Det har hänt några som vi träffade i veckan och det innebär att de nu måste söka nya visum och betala en gång till. Så hur man än gör så kan man aldrig vara helt säker, utan man måste bestämma själv hur man vill göra. Jag ska ge några exempel på förändringar, tillfälliga eller inte, som skett nu de senaste veckorna. Det normala har varit att visum för Sudan har gått att få samma dag som ansökan gjorts, och enligt vår chaufför har det varit så i över 20 år. För två veckor sedan ändrades det och vi väntade över en vecka. Ett exempel till: Förut kunde man söka visum för Etiopien innan man sökte det Sudanesiska visumet (det var till och med en fördel enligt vissa). Båda ansökningar gör man här i Kairo. Men nu går inte det! Etiopien ger inte visum förrän man fått det sudanesiska visumet, vilket alltså förut varit tvärtom… för vår del innebär, att eftersom det är helgdag imorgon, och vi MÅSTE åka, så kommer vi att söka det etiopiska visumet i Sudan. Enligt en tjänsteman på etiopiska ambassaden här så ska det inte vara några problem. Så ni ser, det är inte så lätt att veta hur man gör bäst!

Vi är också jätteglada, för vår del, att vi bokade båten trots att vi inte visste om vi skulle hinna bli klara till den 11:e. Idag träffade vi nämligen en kille som sa att de var ett helt gäng motorcyklister som inte kom med ”vår” båt för den var redan fullbokad, utan de måste ta båten den 18:e… det hade inte varit kul, för då hade jag inte hunnit träffa Mirja i Karthoum…

Vi kan inte påstå att denna väntan varit rolig, snarare jättetrist och frustrerande, men hur det är så går livet vidare och nya äventyr väntar! Vi kommer inte att kunna stanna och titta så mycket nu men vi får njuta av det vi hinner med och det vi ser från bilen.

Tack till alla ni där hemma som följer oss på resan!!!

Inga kommentarer: