29 april 2011

ÖSTERSUNDARE FINNS ÖVERALLT!!

Just nu sitter vi ett otroligt litet mysigt guesthouse, Villa Cape Adventures, i centrala Cape Town. Anna och Kenneth har gjort vår sista dag och natt här i Sydafrika till ett toppen minne!! Visst älskar vi bussen, men en go säng och fantastisk miljö som här är inte fel måste vi säga. Tusen tack Anna och Kenneth! You made our day!
http://www.capeadventures.se/
Vi kan starkt rekommendera detta ställe och gå  gärna in och läs på deras hemsida får ni veta mer vad de har för sig! Imorgon flyger vi vidare…



Utsikt från balkongen över Table Mountain!


28 april 2011

JAG HAR INGEN ANING VAD DU PRATAR OM!

Det absolut sista man vill höra när man ringer och frågar när vi ska komma med vår bil för att den ska lastas i en container och gå med båt till Italien…. Vi hade varit lite undrande några dagar att vi inget hört, men försökte intyga oss att allt var okey, men när vi mailade och inte fick svar på två dagar så blev vi fundersamma. Vi åkte till företaget men det visade sig att det var en av dessa ”public holidays” så där var helt tomt, informerade oss en vakt för området.
Så första vardag, torsdag så ringde vi till dem: Det var alltså andra tänkbara dagen för lastning så magen var allt lite orolig då…
Vi fick åka till ett köpcentrum där vi hade en mynttelefon. Jag ringde och David satt i bilen och väntade. Någon svarar, en telefonist, och jag frågar efter vår kontaktperson och hon informerar mig vänligt om att han har semester och kommer tillbaka på tisdag!!!
-Men vi har en bil som ska skeppas den här veckan och vi har inget hört från honom och imorgon är det fredag? Hon kopplar mig till en annan anställd. Jag presenterar mig igen och förklarar vad jag vill. Då säger hon. ” Jag vet inte vad du pratar om? Jag känner inte till detta! Vad sa du att du hette?”
Hon kollar igen och säger att hon inte har någon information om detta! Hon ber mig återkomma om en halvtimme. Jag går ut till David och säger att nu får vi be en bön för det har blivit något fel, dom känner inte till vår bokning…. Jag ringer igen och då säger hon att det går ingen båt till Genua denna vecka utan det blir nästa vecka.!!!
-Ja, och vad gör vi då med den flygbiljett som vi bokat till lördag?
Jag blev faktiskt upprörd, skärrad och frustrerad så hon sa att det är bäst att ni kommer hit så vi får prata. Vi åkte dit, jag bad om ursäkt om hon tyckt att jag varit oförskämd och sa att självklart så kändes det inte bra att vi inte blivit informerade. Hon sa att det var inga problem, vi kunde åka som vi planerat på lördag och lämna bilen idag eller imorgon. Sen följde ett långt samtal och vi fick ordning på situationen och vad som kommer att gälla. Hon var otroligt trevlig och gjorde verkligen allt för att vi skulle känna oss lugna och att allt skulle ordna sig.
Vi fick också veta att bilen måste vara tom på diesel när vi lämnar den, och det blev en nöt att knäcka för vi hade nästan full tank!
ja, tro det eller ej men jag har slagit mig på en ny bransch! Sälja diesel!!! Det gick inte så bra ( den första jag frågade hade en bensinbil….) för de såg mest misstänksamma ut när vi kom, men till slut så var vi av med våra dunkar. Vi sålde dem strax innan vi var framme i hamnen. Varje dag är det något nytt!!! Så nu är vi billösa och backpackers för ca fem veckor. Vi får se hur det går…





27 april 2011

BILDER SYDAFRIKA FINNS NU UNDER FLIKEN "BILDER!

Ta en titt på dem omni har lust!

20 april 2011

GENOM NATURRESERVATET

Från: Willowmore till Ladiesmith ( Route 62)
GPS: S33 29.494 E021 16.003 Le Roux´s B&B and campsite (60R per natt)
Körda km: 247
Totalt körda km: 31 224
Höjd över havet: 788
Temperatur: 32 ca

Dagarna går och de liksom går in i varandra så jag har nästan tappat tidsuppfattningen. Tur då att jag har en telefon som talar om vilken dag och tid det är. Tiden är inte det viktigaste när man är ute så här men att veta vilken dag det är kan ju vara bra.
Vi har tillbringat fantastiska dagar vid havet, en del blåsiga och en del helt ljuvliga. Vattnet är lite för kallt men det går utmärkt bra att titta på det och njuta ändå, eller hur?


Efter att vi åkte Garden Route så tog vi oss upp mot bergen och har åkte en helt fantastiskt vacker väg genom Baviaanskloof natur reservat och ut på Route 62, där vi nu befinner oss i ett litet samhälle. Här kommer vi att stanna ett par nätter och tvätta och gör lite annat trevligt. Vägen genom reservatet var endast för 4X4 bilar. Gissa varför!

19 april 2011

NÅGRA IAKTTAGELSER…MEN KANSKE INTE SÅ VIKTIGA…

Jag måste bara få skriva om några iakttagelser vi gjort sen vi kom till detta land…
Ni kanske tycker ni hört det tidigare av mig, från andra länder men det är ändå sant! Så fantastiskt trevligt bemötande vi har fått här! Människorna hälsar glatt, pratar och vi känner oss så välkomna! Tro det eller inte med nu har vi vid fyra tillfällen fått inbjudan att komma hem och hälsa på och bo hos olika familjer, egen företagare, fårfarmare, pensionärer etc. och det är inte bara som ”de säger” för vi har fått telefonnummer och vägbeskrivning. Erbjudande att bo gratis i en egen lägenhet vid havet… räcker det? Vet inte ännu om vi kan nappa på erbjudandet för det passade lite dåligt i tid eftersom vi börjar avrunda resan här, men vi känner oss verkligen hedrade och glada!
Så till några andra iakttagelser:
Kanske inte så märkvärdiga och ”djupa” eller kanske inte ens viktiga, men jag undrar ändå…

Så för att inte genera dig över mina banala funderingar, och om du inte vill läsa mer, så kan du sluta här.. du missar faktiskt inte så mycket…Lägger hit några bilder som en ledtråd och sen är valet ditt!

11 april 2011

ALOE FEROX

RESEINFORMATION:
Från: Riversdale till Vleesbaai (Garden route)
GPS: S34 17.642 E021 55.013 Campsite Vleesbaai trail
Körda km: 83
Totalt körda km: 30 312
Höjd över havet: 54
Temperatur: 30 C
Vi har hört mycket om Garden Route och att: ”Den måste ni åka!” så, då bestämde vi att, Visst ska vi göra det! Men egentligen så brukar vi inte lyssna för mycket på andra för vi vet att vi har så olika intressen och idéer om vad som är fint och viktigt. Vi har alla våra prioriteringar. Träffade en sydafrikan härom dagen, Ferdi, som sa att egentligen så ska man åka den här vägen när det blommar för då är den som vackrast… ja ni ser… men det är nu vi här och då åker vi. Vägen sträcker sig efter kusten mellan Mossel Bay och Tsitsikamma Natur Reserve. Det ändå vackert och storslagen natur, fast vi ser att det är torrt och att regnet behövs. Ett av våra delmål idag var Albertinia och den butik/företag som tillverkar Aloe Ferox produkter, och som vi köpt hemma i Sverige.
Albertinia är också den viktigaste källan för ”Gul ockra” som används i tillverkning av färg och även för färgning av cement och linoleum.
Här finns också flera tillverkare av kosmetika och hälsoprodukter tillverkad av Aloe och de är även kända över hela världen. Albertina exporterar även torkade och färska blommor.


Men vi sökte upp den butik/farm som vi kände till. Det var roligt att se butiken/farmen och de produkter som de säljer. Vi fick inte komma in i fabriken och titta på tillverkningen tyvärr, men det kan vi ju förstå, men det kan ju vara värt att fråga i alla fall. Men det var så trevliga och hjälpsamma och vi lyckades fylla en påse som får åka med hem. Innan vi lämnade Albertina så blev vi fotograferade bredvid vår buss… kanske inte alla dagar som det kommer långväga gäster och handlar… inte med egen bil i alla fall!

Vill ni veta mer om Aloe Ferox kan ni kolla in på deras hemsida. www.aloeferoxafrica.com
För ni som har vägarna förbi så kan jag säga att produkterna är bra (tycker vi) och inte alls så dyrt. Det ligger inne info på Tracks 4 Africa var de finns!

Vi har nu kommit ner till havet och dimman ligger tät… men så är det ju med havet, det kan snabbt ändra sig…. Imorgon är en ny dag med nya möjligheter!

08 april 2011

CAPE TO CAPE


RESEINFORMATION:
Cape Agulhas, Afrikas sydligaste spets!

GPS: S34 49.974 E019 59.998
Totalt körda km: 30 008
Höjd över havet: 0
Temperatur: 21C sol och blåst!
Det är nästan inte möjligt att fatta att: NU STÅR VI HÄR!!! efter lite drygt 30 000 km så har vi nått Afrikas sydligaste spets där Indian Ocean and Atlantic Ocean möts!! Vi har nu både besökt North Cape och South Cape och det är ju inte fel tycker vi…
Vi har nått så långt söderut vi kan komma på denna resa!! Vi har ju sagt hela tiden att vårt mål är hela resan men att om vi mår bra, bilen mår bra och det känns bra för oss, då vill vi ända ner till den sydligaste spetsen. Ja, och så blev det! Känns otroligt roligt och vi är mäkta stolta att få står här! Platsen i sig är inte så dramatiskt men visst är havet alltid vackert och mäktigt och alla fantastiska stenar och sen en och annan liten blomma som växer inkilad mellan stenarna... Att sen i denna härliga miljö få inta morgonfikat kändes alldeles förträffligt bra! Idag blev det kaffe och tårta!



Här möts Indiska oceanen och Altanten

Cape Agulha fyr är den näst äldsta i Sydafrika och den sydligase fyren

Extra krydda på dagen var att få träffa några andra overlanders (en Syncrofrälst) som vi mött vid flera tillfällen under resan tidigare och som också var här idag. Det blir som att träffa gamla bekanta. Vi delar erfarenheter, tipsar varandra och berättar om strapatser sen sist vi sågs!
Vi har nu varit två veckor i Sydafrika och fått njuta av otroligt vacker natur, t.ex. vid den lilla fiskebyn Paternoster på västkusten, där vi också bodde en natt. Vi har mött många trevliga människor njutit av sol, lite regn och blåst! (fick ta fram sovsäcken en natt för det var bara 14 grader ute den natten) Men ändå, kan det bli bättre tro!? Vi får se… vi har ca tre veckor kvar här i Sydafrika och mer att se. Innan vi återkommer till Sverige återstår några månader till av resande. Men vi kommer att skiljas från bilen under ca 4 veckor och sen blir det sista etappen tillsammans till Sverige. Det är inte slut på vårt äventyr ännu ska ni tro! Så orkar ni, häng med om ni vill!



02 april 2011

NYA BILDER FRÅN NAMIBIA UNDER "FLIKEN" BILDER!!!

Vi hittade ett fantastiskt litet cafe,Grapewine coffee shop,  med  härlig miljö, trevlig ägarinna,gott kaffe och god äppelkaka med glass OCH Wifi! så nu har vi kunnat uppdatera  vår sida igen!

01 april 2011

KAN DETTA VARA MÖJLIGT?!?!?

RESEINFORMATION:
Från: Strandfontein till Citrusdal
GPS: S32 35.661 E019 00.640 Citrus creek campsite
Körda km: 192
Totalt körda km: 29 416
Höjd över havet: 153
Temperatur: 26

När vi lämnade Ghost Town i Namibia så visste i inte detta… vi visste att vi inte fick avvika från vägen och att vi inte fick ta med sten eller sand… men detta visste vi inte…
David har haft lite skönhetsvård för bilen och bland annat skiftat däck, alltså satt bakdäcken fram och vise versa. När han hade bytt plats för två av däcken och hade de sista två kvar så hör jag honom bakom bilen säga: men vad är detta? Och Kikko kom hit! Jag går dit och ser honom stå på alla fyra och stirra på ena bakdäcket…han pekar och säger: ”Vad är det här tror du?”. Ja, vad ska jag tro? I däckmönstret fastkilat sitter en lite glasbit… tror jag… men nä, kan det var det vi tror? Har det följt med från Ghost Town? Ja, det verkar inte bättre än så… något chockade tar vi låss den lilla stenen och gömmer den i vårt bankfack. Vår lycka är gjord om vi har rätt! Vissa dagar är onekligen bättre än andra… det är allt vi kan säga idag!